top of page

Enkel og billig i drift

Knelere er generelt lettstelte og krever lite vedlikehold. Man kan ha dem i små billige plastbokser eller glasskrukker, og finne ting ute i naturen å ha i buret. Det må ikke være dyrt for å være fint.  

For å få en mer detaljert over kravene til de spesifikke artene kan du gå i butikken og lese mer om dem ved å klikke på den arten du er interessert i. Du kan også lese videre under for å få en mer generell veiledning om stell. 
 

 

peruvisk bladkneler.png

Bur og innredning

En kneler beveger seg lite og trenger ikke et stort bur. En tommelfinger regel er at buret skal være minst 3 ganger dyrets lengde i bredde og høyde. Man bør ikke starte med et for stort bur i forhold til knelerens størrelse, for da vil kneleren slite med å finne maten sin. Kneleren må ha ting i buret for å klatre på. Dette kan være greiner, planter, netting på toppen, osv.  

mantis enclosure 2.jpg

Temperatur og fuktighet

De fleste knelere foretrekker en høyere dag-temperatur enn det vi har hjemme i Norge. Dette løses enkelt ved å gi dem en varmelampe, eller sette buret i et sted som er varmt, som for eksempel over et akvarium eller PC. Unngå å sette dem i direkte sollys, for da risikerer man å overhete buret hvis det ikke er tilstrekkelig ventilasjon. Om natta kan temperaturen falle ned til romtemperatur. Fuktighet øker man ved å spraye buret med en vannflaske (midlertidig løsning), eller ha jord og planter som avgir konstant fukt. For å senke luftfuktigheten må man redusere mengde planter og vannspray, og øke ventilasjon eller temperatur.  

soloppgang

Mat og drikke

En kneler spiser levende insekter (sirisser, kakerlakker, gresshopper, melormer, fluer, møll osv.) som man kan få kjøpt, eller fange selv ute. En voksen kneler trenger bare å fôres 1-2 ganger i uka, men kan gå flere uker uten mat i nødsituasjoner. Små knelere trenger mat oftere. Størrelsen på abdomenet (magen/rumpa) gir en god indikasjon på om den trenger mer mat. Knelere trenger i utgangspunktet ikke drikke, men for å være på den sikre siden kan du spraye vann i buret med en vannflaske annenhver dag. 

spist vs uspist.png

Kannibalisme

Alle knelere er kannibalistiske, der noen arter er mer enn andre. Det er sterkt anbefalt at man har kun 1 kneler i hvert sitt bur. Jo eldre kneleren er, desto større sjanse er det for kannibalisme, spesielt for kjønnsmodne hunner som bærer på egg. Det er vanlig at hunnknelere spiser hannen under eller etter paring. Gi dem mye plass og mat hvis du har tenkt til å holde dem sammen. Velg knelere i omtrent samme størrelse for å minske risikoen for kannibalisme. 

cannibalism.jpg

Hamskifte

Knelere skifter ham/skall for å vokse. Etter en hamskifte, vil en kneler bli synlig større. En kneler kan skifte ham opptil 9 ganger før den blir kjønnsmoden/voksen. Hamskifte er en veldig risikabel prosess, der knelere må henge opp-ned og "skli" ut av skallet sitt innen en viss tid (ca. 20 minutter). Om knelere faller eller sitter fast, vil det ofte føre til døden eller deformasjoner. Milde deformasjoner kan fikse seg selv ved neste hamskifte. Man kan forebygge hamskifteproblemer ved å mate kneleren godt og gi den nok væske og luftfuktighet. En kneler som står på glass eller plast har større sjanse for å falle. Gi den netting, treverk osv. for å henge på. Unngå å håndtere kneleren rett før hamskifte. Den vil være slapp og slutter å spise noen timer før og etter hamskifte. Fjern insekter (spesielt sirisser) som kan potensielt skade kneleren når den skifter ham.  

hamskifte_edited_edited_edited.png

Håndmating

Det hender at en kneler nekter å spise, eller sliter med å finne maten sin. Om den ikke finner maten må du flytte den til et mindre bur. Det er viktig at fôr-dyret kan komme seg til kneleren (legg i papir eller pinner så de kan klatre).  Alternativt kan du kan slippe insektet foran kneleren, eller dingle insekter foran den. Hvis kneleren ikke viser interesse eller blir redd, må du dele insektet i to, og føre den forsiktig inn i munnen til kneleren. Når kneleren smaker på kjøttet og skjønner at det er mat, vil den begynne å spise. Dette er den mest tidskrevende måten å mate kneleren på, men er også den mest effektive. 

handfeed.png

Håndtering

Knelere er kjappe, og klarer å hoppe. De aller minste nymfene har en tendens til å hoppe av hånda, så følg med på den hele tiden. Det er veldig lett å miste en liten kneler. Store knelere er mer rolige, spesielt hunnene. Artene som etterlikner pinner og løvblader er mest rolige. Kjønnsmodne hanner klarer å fly, og har større sannsynlighet til å stikke av.  

Det er veldig sjeldent at de biter hvis du holder dem riktig. Unngå å klemme kneleren fast eller fange dem. La dem selv klatre på hånda di. 

kneler på hånd.png
bottom of page