top of page
 • Hvilken kjønn bør jeg gå for?
  Hunnkjønn pleier å være mest populært fordi de lever ofte lengre med noen måneder og kan bli mye større enn hannene, men i noen arter er hannene like store som hunnene og har en unik utseende. Er du helt fersk bør du gå for en hann, fordi de blir ikke like store som gjør dem noe enklere, og de er litt rimeligere i pris. Ønsker du en større kneler som kan potensielt leve lengre kan du gå for en hunn.
 • Kan jeg ha flere knelere sammen?
  Det korte svaret er nei. Knelere er kannibalistiske og vil spise hverandre når de får sjansen til det. Om du har et veldig stort bur, med mye gjemmesteder, og tilbyr mye mat hele tiden, kan det gå bra. Du har best sjanse med arter som etterlikner pinner, bark, gress, osv. siden de ikke er like aggressive og i tillegg har bedre kamuflasje. Store kjønnsmodne hunnknelere er mest kannibalistiske, mens kjønnsmodne hanner er minst kannibalistiske.
 • Hva er forskjellen mellom hunner og hanner?
  I noen arter er det lite forskjeller (hannen er en miniatyr av hunnen), mens i andre arter kan forskjellene være veldig åpenbare (hannen ligner på en annen art). Generelt sett er hannene mindre enn hunner (i noen arter kan de være mange ganger mindre), smalere i kroppen, har lange gjennomsiktige glinsende vinger, og lange tykke antenner. Hannene i de fleste arter klarer å fly, mens hunnene klarer ikke det. Hannene er mye mindre kannibalistiske, men de er ofte mer shy og kan lettere få panikk (løper, hopper og prøver å fly vekk) når du håndterer dem. Hannene lever ofte noen måneder kortere enn hunnene.
 • Hvilken kneler bør jeg starte med?
  Er du helt fersk med insekter bør du starte med knelere som er lettstelte. I nettbutikken er det en egen kategori for nybegynner knelere. Det som er felles med disse er at spiser godt, er ofte billigere enn de andre variantene, og avler godt. Dersom de skulle dø er det noe lettere å erstatte siden de pleier å avle godt.
 • Kan jeg velge en fargevariant på en kneler?
  Knelere kommer i forskjellige fargevarianter. Et eksempel er orkide kneler, som kan være hvit, en blanding av hvit og rosa, eller nesten helt rosa. De fargevariantene som er mest populær eller sjelden koster litt mer. Om du ønsker en spesifikk fargevariant kan du spørre om det før du bestiller, men dette gjelder hovedsakelig for litt eldre knelere fordi det er vanskelig å identifisere fargen på veldig unge knelere (L1-4). Dessuten kan fargen forandre seg når den blir eldre. Derfor blir en ung kneler i nettbutikken automatisk satt til den fargevarianten som er vanligst, selv om den potensielt kan få en annen sjeldnere farge. Noen arter får ikke farge før de blir fullvoksen (eksempel kryptisk kneler, som får farget vinger som voksen). I disse artene kan man kun velge farge når de er fullvoksen.
 • Hvilken størrelse bør jeg gå for?
  Dette varierer fra art til art, men generelt er L3-4 (liten) den størrelsen som er anbefalt, både for å ha kneleren så lenge som mulig, og for å se den vokse, som er den beste delen med insekthold. L1-2 (nyklekket) er ofte krevende og er ikke anbefalt, siden de må mates ofte og har en høyere fuktighetskrav enn de andre størrelsene. L5-6 (mellomstor) er noe enklere enn L3-4, siden de kan spise noe annet enn bananfluer, som mange misliker å håndtere. Når du velger en kneler i nettbutikken står det hvilken størrelse som er anbefalt å starte med for den spesifikke arten.
 • Hva er "anbefalte" knelere?
  Knelere som er anbefalt er de som er ganske interessante (personlig favoritt), men kan virke kjedelig på bilder, eller at bildene ikke viser fram de sterke sidene, som for eksempel hvor store de blir, eller hvordan de ser ut som nymfer, oppførselen, osv. Man må eie en for å sette pris på dem.
 • L-størrelser
  I nettbutikken er størrelsene oppgitt i L1-10 for å gjøre det enkelt. Mange knelere har ikke 10 L stadier i realiteten. Noen har bare 8 eller 9. Bruk derfor L stadiene kun som en veiledning. Hannene i flere arter blir voksen tidligere enn hunner, og har færre L stadier. Når du kjøper en hannkjønn som er "L7-8 stor", kan det være at han er voksen, selv om det står "L7-8 stor" og ikke "L8-9 voksen" i nettbutikken. Igjen, dette er bare for å gjøre det enkelt og ryddig. I arter der hannene er betraktelig mindre enn hunnene, vil ikke alternativet "L9-10 voksen" være tilgjengelig for hannkjønn, siden de blir ikke så store. Da kan du bare anta at "L7-8 stor" er fullvoksen. Knelere er levende dyr som vokser hele tiden og L stadiene vil forandre seg hele tiden. En L2 kneler kan plutselig bli L3 på under 1 time. Selv om det står at L2 er tilgjengelig i nettbutikken, kan det hende at nettbutikken bare ikke er oppdatert. Send gjerne en melding før du handler for å sikre deg om at kneleren er tilgjengelig før du betaler.
 • Fuktighet
  0-30% (Ekstremt tørt): Kun egnet for knelere som er tilpasset livet i ørkenet og som ofte krever ekstremt høy varme. For å oppnå dette må du gi dem et tørr substrat (tørr sand), høy varme (varme fører til lavere fuktighet), falske planter eller ørkenplanter (kaktus) som ikke avgir fukt. 30-40% (Tørt): Det er lettest å oppnå dette nivået om du unngår levende planter/fuktig substrat. Om du gir dem tilstrekkelig ventilasjon (nettingbur for eksempel), og høy varme, kan du fortsatt havne i 30-40% fuktighet med levende planter. 40-60% (vanlig): Kan oppnås om du balanserer mengde levende planter/fuktig substrat og ventilasjon/varme. 60-80% (høy fuktighet): Høy fuktighet kan oppnås om du har mange levende planter, fuktig substrat, og isolerer fukten med glass/plastbur (ventilasjon er fortsatt viktig!). 80-100% (ekstremt høy fuktighet): Kun egnet for knelere som er tilpasset veldig høy fuktighet. Følg rådene over, i tillegg til daglig spraying med vann.
 • Kannibalisme
  Veldig lite: Kan holdes i koloni hele veien til voksen alder så lenge de er godt matet, har mye plass og er omtrent samme størrelse. Lite: Kan holdes i koloni så lenge reglene nevnt over følges. Kjønnsmodne hunner er ofte mest kannibalistisk og bør skilles fra de andre. Vanlig: Kan kun holdes i koloni til en viss alder så lenge reglene nevnt over følges, men bør separeres så tidlig som mulig, spesielt før de blir voksen. Mye: Bør separeres så tidlig som mulig.
 • Vanskelighetsgrad
  Lett: Pleier å være billig. Avler lett og er enkel å erstatte. Spiser godt. Er robust og tåler variasjoner. Trenger ikke tidligere erfaring med kneler. Middels: Kan koste litt mer enn de lette artene. Spiser som regel godt, men kan foretrekke noe spesifikt, sånn som flyvende fluer. Kan kreve et tilpasset oppsett eller diet (høy temperatur, spesielle innredninger, stort bur, osv.). Bør ha tidligere erfaring med kneler, men ikke et krav. Vanskelig: Ofte dyrt på grunn av sjeldenheten. Er vanskelig å erstatte om de dør. Kan være kresen i matveien. Må ofte ha spesialtilpasset oppsett. Ikke anbefalt å starte med disse. Vanskelighetsgraden kan variere ut i fra hvem du snakker med. Noen mener for eksempel at orkide knelere er vanskelig, men ut i fra min egen erfaring er de ikke så vanskelige, derfor er de satt på middels vanskelig, mest på grunn av prisen. Det er veldig vanskelig å sette knelere inn i slike kategorier eller inndelinger, men jeg får ofte spørsmål om det så da har jeg bare gjort det, men du må ikke tenke at hvis du har null erfaring så kan du ikke starte med en middels vanskelig kneler.
 • Hvor ofte må jeg mate kneleren min?
  Det varierer ut i fra størrelse, kjønn, art, temperatur, og andre faktorer. Generelt må man mate yngre knelere oftere (2-4 ganger hver uke). Eldre knelere kan gå lengre uten mat og kan mates omtrent 1-2 ganger i uka. Jo høyere temperaturen er, jo raskere vokser de og da blir de sulten raskere også. Kjønnsmodne hunner som produserer egg vil spise mer og oftere enn kjønnsmodne hanner. Hvor mye de får spist mellom hver måltid har også mye å si. Spiser kneleren din dårlig, eller ikke får tak i mat, må du mate igjen tidligere. Det er best å observere kneleren for å se om den får tak i mat, hvor mye den spiser hver gang, og hvor stor rumpa/magen blir. Størrelsen på magen er en god indikasjon på hvor ofte du bør mate kneleren. På bildet under kan du se en sulten og mett kneler.
 • Kan jeg gi kneleren insekter som jeg fanger selv ute?
  Dette er veldig kontroversielt og du vil få forskjellige svar ut i fra hvem du spør. Mange er redd for at kneleren skal få i seg parasitter eller insektmidler, men det trenger du ikke å bekymre deg for. Parasitter pleier å være ganske vertspesifikk, dvs. det er lite sannsynlig for at en parasitt som vanligvis angriper bier for eksempel, vil gå over til knelere. I Norge finnes det ingen knelere i naturen, derfor finnes det ingen parasitter som naturlig angriper knelere i Norge. Dessuten, om kneleren blir infisert av en parasitt, vil det ikke redusere livstiden til kneleren betraktelig, siden knelere lever relativt kort uansett. Insektmidler er lagd for å drepe insekter. Mange insektmidler må treffe insektet direkte i stort kvantum for å ha en effekt. Om møllen du fanger ute er levende og ser ellers frisk ut, er det usannsynlig at den har insektmidler i seg som kan drepe en mye større kneler. Det er viktig å gi en variasjon av insekter, og det er lettest å gjøre det om man fanger insekter selv ute.
 • Hvor stort bur trenger de?
  En tommelfingerregel er at de bør ha et bur der høyden, lengden og bredden er minst 3 ganger så lang som kneleren. Så om du skal kjøpe en spøkelseskneler som blir omtrent 5 cm som voksen, holder det med et bur som er omtrent 15x15x15cm. Om du starter med en ung og liten kneler er det lurt å ikke sette den i et altfor stort bur, for da kan den slite med å finne maten sin. Altså ikke putt en 1 cm kneler i et 40x40x40 cm bur.
 • Hvor lenge lever en kneler?
  Som alle andre insekter, er det veldig temperaturavhengig og arts-avhengig. Jo høyere temperatur du har dem i, jo raskere vokser de, men da lever de også kortere. Generelt sett lever knelere omtrent 1 år. Noen arter kan leve så lenge som 2 år. Hunnene pleier som regel å leve lengre enn hannene. Om du ikke vil ha en kneler som lever veldig lenge, slik at du kan bytte til en ny art etter kort tid, lønner det seg å gå for en hann.
 • Må kneleren ha drikke?
  I utgangspunktet ikke. Knelere får vanligvis nok væske gjennom maten sin. Det er fortsatt lurt å bruke spraye buret 1 gang i uka med vann for å være på den sikre siden.
 • Hva spiser knelere?
  Knelere spiser andre insekter. Disse insektene får du kjøpt i nettbutikken, eller så kan du fange selv ute eller kjøpe hos din lokale dyrebutikk. Om du går på nettbutikken og velger en spesifikk kneler art, vil du finne en liste over insekter som den arten kan spise.
 • Hvor lenge lever en kneler?
  Det står i nettbutikken at alle knelere lever i omtrent 1 år, som er veldig generelt. En hunn kneler pleier å leve med flere måneder lengre enn hannene. Lavere temperaturer (uoppvarmet bur) kan forlenge levetiden med noen måneder. Noen arter lever lengre enn andre. Kort sagt, vil en kneler leve mellom 8 måneder og 2 år, helt avhengig av kjønn, temperatur og art.
 • Hvilken temperatur og fuktighet trenger de?
  Generelt vil knelere ha det noe varmere enn romtemperatur. På produktsiden i nettbutikken står det hva de forskjellige artene foretrekker av både temperatur og luftfuktighet. Kneleren vil ikke dø hvis det er noen grader utenfor det anbefalte området, så bruk bare tallene som en veiledning.
 • Hva slags bur kan knelere bo i?
  Det er vanlig å ha knelere i bur laget av glass eller plast. Fordelen med glass og plast er at det isolerer fuktighet og varme, og det ser pent ut. Man kan også bruke nettbur (som finnes i nettbutikken). Fordelen med nettbur er at det gir god ventilasjon og passer bedre til knelere som skal ha lavere luftfuktighet eller for knelere som sliter med å klatre på plast/glass. I nettbutikken finnes det akrylbur som er veldig fin, lett, og kan ikke bli knust sånn som glass.
 • Jeg skal reise bort en periode. Klarer kneleren seg alene?
  Det som er så fint med knelere er at de trenger ikke daglig stell, og så lenge de er matet godt på forhånd kan de gå så lenge som noen uker uten mat. Om man for eksempel setter i fluepupper som klekker over tid, kan de gå enda lengre uten stell. Det er fortsatt lurt å få noen til å gå inn og mate kneleren for sikkerhetskilde, spesielt om du har en ung kneler.
 • Kneleren spiser ikke. Kan jeg håndmate den?
  Ja. Det er nødvendig å gjøre det hvis kneleren din ikke finner maten selv, eller om du bruker et insekt som kan potensielt skade kneleren hvis den får løpe fritt i buret (sirisser for eksempel). Du kan bruke en pinsett og «dingle» insektet foran kneleren, eller slippe insektet rett foran kneleren. Denne metoden funker ikke alltid, spesielt hvis det er en kneler-art som er lettskremt. Om kneleren ikke viser interesse, må du dele insektet i to, presse ut kjøttet/juicen, og forsiktig føre det inn i munnen til kneleren. Kneleren vil smake på maten, og etter kort tid holde maten selv.
 • Jeg vil ikke ha kneleren mer. Kan jeg slippe den ut?
  Knelere må IKKE under noen omstendigheter slippes ut i den norske naturen der de ikke tilhører. Å slippe ut fremmede arter kan potensielt gjøre store skader på økosystemet, og ikke minst ødelegge hobbyen for alle andre. Selv om risikoen er svært lav, skal man ikke ta sjansen på det. Om du ikke vil ha kneleren mer kan du komme tilbake med den, gi den bort, eller avlive den ved å putte den i fryseren.
 • Kneleren er skadet/deformert. Kommer den til å overleve?
  Dette er veldig avhengig av alvorlighetsgraden. Noen ganger kan en kneler få mildere skader som deformerte bakbein. Dette rettes på ved neste hamskifte. Andre ganger kan de miste en arm eller bein, som vil gro tilbake ved de neste få hamskiftene. Om deformasjonen er så alvorlig at de ikke klarer å fange eller holde maten sin, eller om de ikke klarer å henge opp-ned uten å falle, slik at de ikke klarer å utføre neste hamskifte, vil de ofte dø. Om kneleren sitter fast under hamskifte (i en fosterstilling), eller faller ned under hamskifte, betyr det nesten alltid at de vil dø. Man kan håndmate en kneler med deformerte klør, og satse på at det retter seg opp ved neste hamskifte. Om kneleren er fullvoksen, vil deformasjonen være permanent. Deformasjon på vingene er kosmetisk og er i seg selv ikke livstruende, men det kan være indikasjon på at luftfuktigheten er for lav, eller at kneleren ikke hadde nok energi/mat og klarte ikke å utføre et ordentlig hamskifte.
 • Knelere min spiser ikke, er den syk?
  Ikke nødvendigvis. Knelere slutter å spise i flere timer før de skifter ham, og vil ikke akseptere mat i opptil et døgn etter at de har skiftet ham. Om dette er tilfellet, må du ikke forstyrre kneleren, for om den faller under hamskiftet vil det føre til komplikasjoner og ofte død. La kneleren være i fred og ikke mat i 1-2 døgn etter hamskifte. Om de er blitt for stor for byttet/maten, vil de ignorere det. Da må du oppgradere til noe større. Om du gir noe for stort (like stor eller større enn kneleren), kan det skremme kneleren, spesielt for artene som tar små insekter.
 • Kan du holde av for meg til jeg får lønn?
  Dyrene kan holdes av så lenge du betaler et depositum på 200 kr. Du bestiller bare varene gjennom nettbutikken som vanlig, men velger manuell betaling (siste alternativ). Så vippser du 200 kr til 97937128. Skriv på meldinger eller i notaten hvor lenge du vil holde av. Møter du ikke opp til datoen eller betaler ikke resten innenfor datoen, vil varene bli lagt ut til salgs igjen, og du vil ikke få refusjon selv om du kommer og kjøper det samme en annen dag eller angrer på kjøpet.
 • Hvordan kansellerer jeg et abonnement?
  Foreløpig kan du ikke kansellere abonnementet selv av tekniske årsaker, men send meg en melding og si meg hvilken abonnement du vil kansellere og hvorfor, så ordner jeg det.
 • Hva slags mat skal jeg bestille til kneleren?
  Når du klikker på en kneler art i nettbutikken kan du finne en liste over hva slags mat de forskjellige størrelsene kan spise. Om du bestiller noe helt feil, vil jeg ta kontakt for å dobbelsjekke. Bestiller du mysteriekneler, vil du mest sannsynlig trenge store bananfluer. Da er det bare å legge inn en bestilling på fluene. Det gjør ingenting om du velger feil størrelse eller mat, for jeg tilpasser basert på kneleren. Det viktigste er at du bestiller mat, ellers vil jeg anta at du har mat selv.
 • Abonnement
  Det er mulig å abonnere på fôrdyr og få det tilsendt jevnlig til en redusert pris. Du kan kansellere abonnementet når som helst. Husk at du må betale for frakten hver gang du får tilsendt fôrdyr. Fraktprisen er 25 kr for gullflue pupper eller 100 kr for alle andre varer. Om du bestiller en kneler (eller andre produkter) mens du har et abonnement vil produktene bli kombinert i en pakke og du slipper å betale for frakten to ganger (velg "hent på lager" for å få gratis frakt). Har du et abonnement på gullfluepupper (frakt 25 kr), og skal ha et annet produkt i tillegg, må du betale 100 kr for frakt. Du vil få 25 ekstra fluepupper for å kompensere for de 25 kronene (for frakt) du har betalt for mye gjennom abonnementet. Du kan også hente fôrdyrene selv for å slippe å betale for frakten.
 • Før du bestiller en kneler
  Ta gjerne kontakt før du bestiller noe levende for å få en bekreftelse på at varen er på lager eller er i riktig størrelse/farge/kjønn. Insekter vokser raskt og forandrer seg hele tiden (i størrelse og noen ganger farge) eller dør, så ta kontakt for å få den mest oppdaterte informasjonen.
 • Hvorfor kan jeg ikke velge kjønn/størrelse i nettbutikken?
  Om du velger en spesifikk kjønn i nettbutikken, for eksempel hannkjønn, vil størrelse alternativene "L1-2" og "L3-4" forsvinne. Dette er fordi bittesmå knelere (L1-4) kan ikke kjønnsbestemmes, og kan kun selges som "ukjønnet". Samme prinsipp gjelder om du velger "L1-2" kneler, da vil alternativene "hunnkjønn" og "hannkjønn" forsvinne. Om du velger feil, må du noen ganger gå tilbake eller "refresh" siden for å få opp alle alternativene igjen (beklager ulempen).
 • Kan jeg velge kjønn på kneler?
  Kjønn på knelere i nettbutikken kan kun velges når de er L5-6 og oppover. Det kan gjøres et forsøk på å kjønnsbestemme litt yngre knelere om det er et ønske om det, men da vil de bli priset som L5-6. Alle knelere som er L1-4 blir vanligvis solgt som ukjønnet, med noen få unntak. Hunnkjønn koster vanligvis 100 kr mer enn hannene siden de lever lengre og blir ofte større.
 • Kan jeg forhåndsbestille?
  Noen av produktene som er "utsolgt/ikke på lager" kan forhåndsbestilles. Ta kontakt for mer informasjon. Er det en kneler art (eller andre insekter/edderkopper) som ikke er i nettbutikken som du ønsker deg, kan jeg gjøre et forsøk på å få tak i det, men det pleier å ta noen uker minst. Om du ikke vil forhåndsbestille, kan du klikke på hjerteknappen for å legge kneleren til som favoritt. Dette er for å få en oversikt over hvilken knelere som er ønsket, og sjansen for at de blir bestilt inn eller avlet videre på er større.
 • Pris som står i nettbutikken
  Prisen du ser i nettbutikken er for L3-4 kneler, ukjønnet. For hver 2 L stadier opp koster de 100 kr mer for hunnene, og 50-100 kr mer for hanner. En sjeldnere fargevariant kan koste 50-150 kr mer.
 • Hvorfor gikk prisen så mye opp?
  Prisen på en kneler vil forandre seg basert på tilbud og etterspørsel. For knelere som er nytt på lager kan prisen endre seg kraftig basert på flere faktorer, som for eksempel hvor mange kneler som klekket fra eggsekken og hvor mange som overlever til salgsklar alder. En kneler som er godt etablert og har vært tilgjengelig lenge vil ha en mer stabil pris.
 • Det ble dyrt. Kan jeg få det billigere?
  Du kan bruke kneler poeng for å få rabatt på kjøpet ditt. Kneler poeng er noe du får hver gang du bruker penger i nettbutikken (1 kr gir 1 poeng). Du kan også få poeng ved å delta på konkurranser på facebook siden: https://www.facebook.com/profile.php?id=100094615299108 eller gjøre andre oppgaver som står her: https://www.tonysmantids.com/loyalty
 • Hvorfor er prisene så høye i forhold til utlandet?
  Kneler hobbyen er ikke godt etablert i Norge og det koster mye å importere dem (frakt, moms og fortollingsgebyrer). Det hender at knelere ikke overlever frakten, egg klekker ikke, pakker blir borte, selger er svindler, osv. Alt dette fører til at prisen går opp for at jeg ikke skal gå i minus. I tillegg bruker jeg mye tid, plass og ressurser på alle knelerne. Mange av dem vil dø av ulike årsaker (hamskifte, kannibalisme, alderdom) før de blir solgt. Du kan selvfølgelig også bestille selv fra utlandet, men det er mye mer risikabelt og du vil ikke alltid få erstatning om det oppstår problemer. Kjøp knelere og velg heller en kneler som er godt etablert i avl. For da vil jeg ha råd til å importere flere arter, og i større kvantum som øker sjansen for vellykket avl. Når knelerne blir godt etablert, dvs. jeg får til avl selv og trenger ikke å bestille fra utlandet, vil prisen på den arten gå ned. Hvis du har en kneler art som jeg trenger til avl vil jeg sterkt anbefale at du tar kontakt så vi kan gjøre et samarbeid. I nettbutikken er det en egen kategori med knelere jeg trenger til videre avl.
 • Sender du om vinteren?
  Fordyr vil bli sendt hele vinteren. Det hender at det ikke går bra, men det er bedre å ta sjansen enn å la dyrene sulte. Det vil også gjøres et forsøk på å sende knelere (mest sannsynlig kun de billigste) om det er et ønske om det, men det vil gjøres en vurdering først (distanse og temperatur).
 • Hvor lenge klarer de seg i pakken?
  Veldig mange blir stresset om pakken ikke ankommer raskt nok. Knelere kan gå lenge uten mat så slapp helt av. Du har full garanti om kneleren ikke ankommer i live, så hvis noen skal stresse så er det meg. Selvfølgelig hender det at pakker forsvinner eller at den stopper å bevege seg (ingen oppdateringer på over en hel uke). Om det skjer, må du ta kontakt med meg.

Har du fortsatt spørsmål?

Du kan finne mer informasjon om knelere på nettsiden og stell om de spesifikke knelerne artene i nettbutikken. Er det noe du lurer på som ikke står på nettsiden kan du bare ta kontakt.

bottom of page