top of page

Fôrdyr

Levende insekter

Knelere er et bakhold rovdyr (ambush predator) og må ha levende fôrdyr. Det er viktig å velge riktig type og størrelse insekter til kneleren din, ellers risikerer du at den ikke spiser og dør.

Noen kneler arter spesialiserer seg på å fange små flyvende insekter, og andre foretrekker større kravlende insekter. Det betyr ikke nødvendigvis at de vil nekte å spise noe annet om du tilbyr det, men det kan være vanskelig å få dem til å akseptere det. I slike tilfeller må man hjelpe dem, ved å for eksempel håndmate kneleren om den ikke spiser, eller ta dem ut av buret sitt og gi dem mat i en mindre boks, der den har større sannsynlighet for å finne maten.


Det er også en viss risiko forbundet med de forskjellige fôrinsektene som blir diskutert under. For enda mer informasjon, les mer om de spesifikke fôrdyrene i butikken. 

mantis eating fly.jpg
Drosophila_melanogaster_Proboscis.jpg

Bananfluer

Nesten alle knelere i hobbyen starter med å spise bananfluer når de er klekket (L1-2). Det finnes hovedsakelig to typer bananfluer, små og store. Små bananfluer er omtrent 1-2mm lange, mens store bananfluer er omtrent 2-3mm, eller omtrent 3 ganger så store i volum. Disse fluene er avlet slik at de ikke klarer å fly, som gjør det mulig for oss å håndtere. 
 
Små kneler arter eller de som spesialiserer seg på å spise små flyvende insekter, kan gå på bananfluer lenge, helt opp til L5-6. Etter det bør de få noe større. De store artene vil slutte med bananfluer tidligere. 


Fordelen med bananfluer er at de er små og blir ikke større siden de allerede er voksen. De er lett å kultivere, og kulturen tar ikke mye plass hjemme.   

Ulempen med bananfluer er at de lever kort. Kulturen er vanskelig å håndtere, og de er eksperter på å komme seg ut av små  åpninger i et terrarium. 

 

Husfluer

Husfluer er de samme fluene som flyr på maten din og irriterer deg om sommeren, men som fôrdyr er de verdifulle. I hobbyen finnes det vanlige husfluer og krøllvinget husfluer. Den siste er en variant som ikke klarer å fly.

Husfluer er perfekt til mellomstore knelere (L4-6). De beveger seg konstant, noe som vekker oppmerksomheten til knelere. I tillegg klarer de å klatre på alle overflater og vil være tilgjengelig for kneleren uansett hvor kneleren befinner seg i buret.    

Husfluer er ikke alltid lett å få kjøpt, og som alle andre fluer har de en begrenset levetid. 
 

husfluer.png
gullfluer_edited.png

Gullfluer

Gullfluer er noen ganger større enn husfluer og passer til større knelere (L5-10). Det finnes ingen varianter som er flyveløse, men man får kjøpt disse som fluepupper som man bare setter i buret til kneleren. Puppene vil etter hvert klekke til fluer, og fluene vil bli innestengt i buret. 

Som med andre fluer, er de veldig attraktivt for knelere. Fluer har ingen bitende munn, og kan ikke angripe kneleren. 

En ulempe med fluer generelt, er at hvis du setter i for mange i buret, kan de irritere kneleren.  

Voksmøll

Møll et et flyvende insekt som er attraktivt for de fleste knelere og er viktig å inkludere i dietten for variasjon. Voksmøll er omtrent like store som gullfluer, men har store vinger, som gir en illusjon om at de er mye større. Dette er en fordel hvis man skal mate større knelere som ikke bryr seg om små insekter. I likhet med fluene, har ikke møll en munn som kan bite eller skade kneleren.

 

Ulemper med møll er at de er dyrt å avle og er ikke mulig å få tak andre steder enn denne nettsiden. Siden møll ikke har en munn, vil den bare leve i omtrent 1 uke. De er ikke like aktive som fluer og kan sitte på et sted lenge.  

 

møll.jpg
siriss.jpg

Sirisser

Sirisser er veldig attraktivt for knelere på grunn av måten de beveger seg på og at de aldri gjemmer seg. En voksen siriss er perfekt størrelse for store knelere. Sirisser kommer i forskjellige størrelser og kan fås kjøpt i de fleste dyrebutikker til en rimelig pris. 

Ulempen med sirisser er at de ikke har en veldig lang levetid og vokser fort, så om du har en siriss i passende størrelse kan den plutselig bli for stor etter 2 uker. Sirisser er aggressive og vil ikke nøle med å angripe kneleren når kneleren skifter ham. Ikke sett i mange sirisser i kneler buret og pass på at alle blir spist opp før du forlater kneleren! For kjønnsmodne knelere som ikke skifter ham lengre er dette ikke et problem.      

Kakerlakker

Kakerlakker er en god og balansert mat  til knelere. Man trenger ikke å gi mange kakerlakker til en kneler for at den blir mett. De er lett å avle og håndtere, og kommer i forskjellige størrelser. I forhold til sirisser lever de mye lengre og vokser ikke like fort. I hobbyen er to typer kakerlakker mest brukt som fôrdyr. Disse er dubia kakerlakker og tyrkiske "red runners" kakerlakker. 

Ulempen med kakerlakker, er at de har en tendens til å gjemme seg, spesielt dubia kakerlakkene. På grunn av den flate kroppsformen, kan kakerlakker være vanskelig for knelere å fange. Dette gjelder spesielt for yngre knelere eller knelere som har små klør. Terskelen for at de angriper kneleren er lavere enn sirisser, men om de er sulten nok vil de prøve å spise en kneler som skifter ham.    

  

dubia størrelser.jpg
mealworms.jpg

Melormer og
zophobas larver

Melormer og zophobas larver er lett tilgjengelig og billig. Melormer kan gis til mellomstore knelere, mens de store zophobas larvene skal kun gis til store kraftige knelere. På grunn av det høye fettinnholdet bør larvene kun gis som en snacks en gang i blant, eller som en næringsbombe til hunnknelere som produserer egg.

Disse larvene er ofte på bunnlaget og er ikke lett tilgjengelig for knelere som pleier å oppholde seg lengre oppe. Larvene vil mest sannsynlig ikke angripe kneleren, men risikoen er der.  

Andre insekter

Knelere i naturen spiser alt de kommer over av insekter, og er ikke begrenset til 2-3 typer insekter sånn som knelere i fangenskap. Man kan fange insekter ute for å variere dietten. Det kan være mygg, møll, sommerfugl, bier, øyestikker, larver, gresshopper osv. 

Det er noen som er bekymret over parasitter eller sprøytemidler som kneleren kan få i seg. Ja, det er en risiko, men den er veldig liten. Parasitter pleier å være vertspesifikk, og kan bare smitte fra sommerfugler til sommerfugler for eksempel. Sprøytemidler er mest effektiv når det treffer insektet direkte eller blir konsumert. Om insektet er levende og frisk, er det trygt å gi til kneleren. Dessuten har knelere så kort levetid, at selv om den skulle få i seg parasitter eller andre pest, vil ikke levetiden bli mye kortere. 

sommerfugl.jpg
bottom of page