top of page

Om knelere

Et rovdyr

Knelere er rovdyr som jakter på andre insekter. Det som kjennetegner en kneler mest er de kule klørne, som de bruker til å fange insekter med, på en ekstremt raskt og presis måte. De er tøffe dyr som tar gjerne bytter som er like stor eller større enn seg selv. I naturen kan de største knelerne til og med fange småfugler og mindre øgler. I fangenskap spiser de vanligvis insekter. Mange knelere kan bli håndmatet. Måten de spiser på er både brutalt og fascinerende. De spiser byttet sitt mens den er i live, og tygger bit for bit som om det er et eple.

mantis eating large insect_edited.jpg
cornutus.jpg

Mange varianter

Knelere kommer i alle farger, fasonger og størrelser. Mange knelere kan bli veldig store, opptil 12 cm, som gjør dem enda mer attraktivt. De fleste knelere kamuflerer seg ved å etterlikne blader, blomster, pinner, moser, bark, osv., eller til og med andre insekter sånn som maur, biller og kakerlakk osv. For å gjøre det enda mer troverdig, vil de for eks. "danse" for å late som om de er et blad som blir blåst på av vinden. De knelerne som etterlikner døde blader vil ligge helt stille (som et blad på bakken) når de føler seg truet. Noen ganger vil de falle på siden eller på ryggen, noe som ser veldig dramatisk og komisk ut. Når de skjønner at det ikke helt funker, vil de spre vinger og klør for å virke større og skremmende. Om det ikke funker heller, stikker de av, veldig raskt også, så hold et godt øye på kneleren.

Mye personlighet

Knelere har et veldig godt syn, og følger med på deg og omgivelsene sine, i motsetning til mange andre insekter som "lever i sin egen verden". Måten de dreier hodet rundt for å holde øyekontakt med det de ser på er veldig artig. Disse er flotte dyr med mye personlighet. Du kan fint ta dem ut og leke med dem, ved å for eksempel la dem hoppe fra finger til finger. Eller bare se på at de vasker seg når de sitter på fingrene dine. Jeg kan sterkt anbefale en knelervenn eller flere.

kinesisk_edited.jpg
orchid pai_edited.jpg

Alder 

Knelere lever ikke veldig lenge. De fleste knelere lever i omtrent 1 år. Noen arter kan leve i opptil 2 år, men det er mer uvanlig. Andre arter lever i kun 8 måneder. Hunnene lever ofte noen måneder lengre enn hannene og blir ofte større. Det gjør dem mer attraktivt og ofte dyrere. Om man ønsker at kneleren skal leve så lenge som mulig, bør man gå for en ung hunnkjønn kneler. Man bør heller ikke gi dem for mye ekstra varme, for varme gjør at de vokser fortere, og dermed dør raskere også. Man kan ofte forlenge levetiden med flere måneder om man holder dem relativt kjølig fra ung alder.  

Forskjell på kjønn

I noen arter er det ikke store forskjeller mellom kjønnene, mens i andre arter er det tydelige forskjeller. I nettbutikken er det indikert størrelsesforskjell mellom hanner og hunner. Vanligvis er hannene mindre og smalere enn hunnene. De har lengre og tykkere antenner, og har glinsende vinger. Hannen i mange arter klarer å fly, mens hunnene klarer ikke det. Hannene er mye mindre kannibalistiske når de er kjønnsmodne i forhold til hunnene. 

male vs female ghost.jpg

Størrelse

Størrelsen på en kneler er vanligvis oppgitt i L1-10, der L1 er nyfødt, L2 er størrelsen etter første hamskifte (knelere skifter ham eller skall for å vokse), L3 er størrelsen etter andre hamskifte osv. Størrelsene på de forskjellige knelerne varierer etter art (eks. en L5 blomsterkneler kan være mye mindre enn L5 kjempekneler, selv om begge er L5). Vanligvis har hannene færre L stadier enn hunnene og blir kjønnsmoden raskere. 

bottom of page