top of page

Isopoder og spretthaler

Rengjørere

Isopoder (skrukketroll) og spretthaler blir ofte brukt som "cleanup crew" i terrarier. De vil spise opp og rydde matrester, hamrester, døde insekter, avføring, mugg osv. Ikke bare fører det til at terrariet ditt blir renere og syksdomsfritt, men de er kjempefine og interessante dyr som blir ofte holdt som kjæledyr.

isopod eating.png
isopod tricolor.jpg

Lettstelte 

Disse dyrene er ekstremt lettstelte og spiser løvblader og det meste de kommer over, men de krever områder med høy fuktighet for å overleve, siden disse har (modifiserte) gjeller og ikke lunger. Man finner dem ofte på bakken under blader, bark, moser osv. i naturen der det er mest fuktig. Tenk på dem som planter. Vanner du ikke jorda og lar det tørke helt ut, vil de dø. Så lenge de har minst et fuktig område i terrariet vil de klare seg helt fint. Isopoder er veldig glad i å henge på/under en barkbit. Det lønner seg å gi dem en fuktighetsgradient, dvs. områder med forskjellige fuktighetsnivåer. De vil regulere selv ved å gå til/fra fuktige kilder. Dette er mye bedre enn å følge et tall slavisk (eksempel 80% fuktighet gjennom hele terrariet).

Som fôrdyr

I tillegg til å være nyttig rengjørere, kan de også bli brukt som fôrdyr direkte eller indirekte. Om du skal reise bort en lengre periode, fungerer disse som nødmat for kneleren din. Spretthalene for eks. er fine fôrdyr til bittesmå knelere. 

terrarium isopods.jpg
bottom of page